Næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en forælder med skizofreni eller bipolar sygdom, er selv psykisk belastet. Og det kan påvirke familielivet og børnene.
I alt har 872 forældre deltaget i vores undersøgelse. Forældreparrene var udvalgt således, at den ene forælder var registreret med skizofreni eller bipolar sygdom som diagnose i Landspatientregistret. Deres partner samt en anden gruppe af forældre var ikke registret med disse sygdomme. Alle forældrene havde dét tilfælles, at de på undersøgelsestidspunktet havde et 7-årigt barn.
Det diagnostiske interview i vores undersøgelse viste, at næsten halvdelen af partnerne også opfyldte kriterierne for en psykisk sygdom. Derudover havde partnerne til personerne med skizofreni eller bipolar sygdom også et signifikant lavere funktionsniveau end forældrene uden skizofreni og bipolar lidelse.
Når den ene forælder har en svær psykisk sygdom, vil omsorgen for barnet ofte i højere grad afhænge af den anden forælder. Hvis den forælder, som vi troede var rask og velfungerende, i nogle tilfælde også har en psykisk sygdom og/eller har et lavere funktionsniveau og er følelsesmæssigt og praktisk belastet af den samlede familiesituation, så kan det få betydning for hele familiens trivsel.
Vores undersøgelse peger på, at der er brug for øget opmærksomhed til nogle af de familier, hvor en eller begge forældre har en psykisk sygdom. Der er behov for en specialiseret og målrettet indsats til familierne allerede tidligt i barnets liv.
Du kan finde og læse artiklen under fanen udgivelser.